Schrijf je nu in voor onze aankomende ontbijtsessie: Storytelling op social media.

Ingrijpende veranderingen op Facebook bij het adverteren van vacatures.


Door Thijs Wostyn, Social Media Strategist

De recente ontwikkelingen bij Facebook (sinds kort Meta) zorgen ervoor dat de uitdaging binnen e-recruitment wordt aangescherpt. Waar we tot voor kort nog zeer doelgericht campagnes konden lanceren, werd dit sinds kort erg ingeperkt. Dit waarschijnlijk onder druk om discriminatie zoveel mogelijk in te beperken.


Hoe werkt het nu?

In weze werden alle campagnes op Facebook/Instagram op dezelfde manier bekeken. Je kreeg toegang tot alle mogelijke advertentiemogelijkheden dat het platform sterk is, van leeftijd tot interesses en regio. Het spreekt voor zich dat dit een zeer sterke tool is wanneer je gericht en efficiënt wil rekruteren. Want eerlijk, wie wil alle vacatures zien passeren uit de regio? Geef mij maar vacatures die me potentieel interesseren.

Alleen is er aan elke positieve kant vaak een negatieve. Wanneer je deze targeting met minder goede bedoelingen gebruikt kan je wel degelijk discrimineren. En dat is nu net waar Meta een einde aan wil maken.


Wat kunnen we wel nog?

De advertentiemogelijkheden werden dus ingeperkt, wat zorgt voor veel bredere doelgroepen. Zo werden vergelijkbare doelgroepen en retargeting al onmiddellijk geblokkeerd. Daarnaast moet je vanaf nu steeds eerst aangeven dat de ingestelde advertentie HR gericht is. Waardoor je onmiddellijk alle mogelijkheden ziet verdwijnen.

Na deze stap kan je nog:
• Minstens 15 km of meer selecteren, geen target meer op een beperkte straal niveau van bijvoorbeeld 1 km
Leeftijd aanpassen is niet mogelijk. De leeftijd blijft breed tussen 18 - 65+
Geslacht blijft "alles" dus ook hier kan je niet meer apart M/V selecteren
• Het selecteren van bijkomende interesses is gelimiteerd en doelgroepen uitsluiten is niet mogelijk

Geef je dit niet aan? Dan riskeer je om volledig geblokkeerd te worden door Facebook.


Laat het algoritme in jouw voordeel werken.

Zoals steeds zullen alle campagnes ook nog geoptimaliseerd worden door Facebook/Instagram zelf. Dus jouw ingestelde doelgroep zal veel breder zijn waarna Facebook/Instagram aan de slag gaat om te kijken wie er interesse kan hebben. Zoals steeds zal de content hierbij van een groot belang zijn.


De eerste stap is stilstaan bij welk soort content je deelt. Gebruik je een video? Dan gaat Facebook/Instagram jouw advertentie vooral tonen aan mensen die vaker interageren met video. Ga je voor een afbeelding? Dan kom je bij mensen terecht die meer affiniteit hebben met een afbeelding. Dus sta stil wat jouw doelgroep wil zien.

De tweede stap is je tekst. Facebook zal sowieso analyseren wat de tekst van je vacature is, dus wees duidelijk en concreet. Zoek je een technieker? Zet dan ook letterlijk: “Wij zoeken een technieker.” Op die manier geef je Facebook/Instagram de kans om te optimaliseren en zo toch het maximale te halen uit je mediabudget.

De combinatie tussen slimme content en een aangepaste doelgroep zal dus belangrijker zijn dan ooit.


Er beweegt veel, maar social media als e-recruitment tool blijft ongelofelijk efficiënt.

Het laatste dat we willen doen is eindigen met een negatieve noot. Social media is nog steeds dé beste en efficiëntste manier om aan kwalitatieve instroom te werken. Zo haalden we in november 309 sollicitanten via onze campagnes voor campagnes voor ZNA Ziekenhuisgroep, in één maand! Het is vooral een kwestie om aan de slag te gaan met een duidelijke strategie en steeds bij te sturen. Want het gaat snel in social medialand.

Wil jij een korte call inplannen met onze Account Manager om jouw aanpak te bespreken?
Contacteer dan Yoni vandaag nog en we horen elkaar snel.

Is het bovenstaande artikel interessant voor jouw netwerk op LinkedIn? Deel het dan gerust.


up next:

Social media marketing in 2023.


Het einde van 2022 was voor vele grote sociale mediakanalen chaotisch. Zo zette Meta zijn geleidelijke daling voort, bleef de populariteit van TikTok stijgen en zit Twitter middenin een grote verandering op vlak van management. Met alles wat er gaande is in de wondere wereld van sociale media, is het dus ...


Lees meer

Instagram dumpt de swipe-up… Hoe voeg je nu een link toe aan je stories?


Mocht je dezer dagen vruchteloos zoeken naar de swipe-up: het ligt niet aan jou. Instagram heeft de tool overboord gegooid. Gelukkig betekent dat niet dat je geen links meer in je Stories kan verwerken. Je doet het voortaan via een link-sticker. Kom alles te weten over de voordelen van deze ...


LEES MEER

ARE YOU READY?

Wij helpen jou uitblinken
via social media!


CONTACT